Bådebygger og billedskærer

 

 

Forsiden  

August Ulriksen, klik på billedet

Drage.jpg (39126 byte)

En Ulriksen Drage, klik på billedet

2 drager.jpg (40786 byte)

To nybygninger sendes med banen, klik på billedet

August Ulriksen stod i lære på Lillebæltsværftet i Middelfart. Han ville arbejde i træ. Under krigen var Ulriksen svend, og tanken om at være selvstændig modnede. Chancen kom efter krigen, og August Ulriksen åbnede sit eget bådebyggeri.

Lokalerne var yderst beskedne på havnen i Middelfart, og derfor var Ulriksen blandt de, der lejede sig ind på det nedlagte Hotel Melfar, da tyskerne drog afsted 1945. Her byggede han sammen med svende bl.a. Saxon.

Ulriksen nåede at bygge en række større lystbåde, inden han slog sig på mindre både og billedskæreriet. I Ulriksens efterladte billedarkiv over nybygninger finder vi bl.a. flere meget smukke Drager. Men tiderne var vanskelige, og mange små selvstændige bukkede under.

Ulriksens daværende kollega, bådebygger Jens Lind - som selv blev en af landets førende folkebådsbyggere - har sin egen forklaring på, hvorfor Ulriksen måtte opgive de store lystbåde. Lind mener, at Ulriksen brugte for meget tid på at kæle for detaljerne. Skulle der gang i omsætningen, var der ikke tid til den slags.

Ulriksens sidste værksted lå i det lille hus på Tjærepletten i Strib, lige uden for Middelfart. Her kunne han bygge både og trække dem lige ud i bæltet.

Værkstedet ligger her endnu, næsten som han forlod det. Overalt hænger kunstfærdige skitser til bådenavne - Ulriksen lavede nemlig mere og mere billedskæreri. "Mødte han en sjov person, kunne vi være sikre på, at han sad med et stykke træ og en kniv om aftenen, og så skar han personen lige på kornet", fortæller Ulriksens datter, som nu bor i det gamle bådebyggerhus.

August Ulriksen døde for godt 20 år siden, og han var en af de mange personligheder blandt Middelfarts bådebyggere. Lillebæltsværftet, hvor han i mange år havde sin arbejdsplads, fungerer nu både som værft og som værftsmuseum. Mon ikke også August Ulriksen får sin plads i den lokale historie..?

 

 

Fra Ulriksens værksted

 

Holdet foran Saxon.jpg (47462 byte)

Ulriksen og hans folk linet op foran Saxon, foråret 1946.

Fra venstre: Erik Larsen, Finn Jacobsen, Harry Sørensen, bådebygger August Ulrichsen, Erhardt Bruhn og Peter Bang Hansen.

Kilde: Tove og Kurt Bruhn, Middelfart.

Klik på billedet!